Pages

miercuri, 30 martie 2011

Despre Internet

Internetul reprezinta  o modalitate facila si rapida de acces la informatie oriunde pe Glob. Este o sursa operativea si ampla de noutati din orice domeniu. Il folosim in fiecare zi, si poate nu ne-am intrebat niciodata ce reprezinta de fapt Internetul.
Il putem defini simplu ca o retea mondiala ce dispunde de calculatoare  interconectate si informatia ce ajunge la destinatar prin intermediul lor. De ce Internet si nu alt termen? Pentru ca aceasta este abrevierea din limba engleza a expresiei “retea interconectata”,  (interconnected network).
Toti, indiferent de contimentul pe care ne aflam, avem acces la unul si acelasi Internet, de aceea el nu apartine in principiu nimanui si totusi exista organe abilitate care urmaresc activitatea in sistem, astfel incat ea sa nu devina haotica si periclitanta pentru societate. Nu putem insa sa vorbim despre Internet fara sa facem referire la binecunoscuta “panza de paianjen mondiala”, adica World Wide Web, pentru necunoscatori, www.
Aceasta notiune si efectele sale atat de benefice pentru fiecare dintre noi, sunt destul de recente.  A fost creata in 1992, la Geneva, in Elvetia, in cadrul Centrului European de cercetari nucleare. S-a dovedit a fii atat de practica si de usor de utilizat, incat a devenit accesibila unui numar urias de utilizatori Internet. Multitudinea de informatii pe care ne-o pune la dispozitie acest sistem ne poate face sa credem ca au fost necesari sute de ani pentru ca lucrurile sa fie atat de  bine puse la punctIn realitate, Internetul nu are mai mult de 30 de ani, iar accesul masiv al populatiei dateaza de 5-6 ani.
Nasterea Internetului este legata de structura stramos a retelei, ARPANET-ul. Aceasta a functionat intr-un circuit inchis, fiind accesibila doar militarilor si institutiilor de aparare din SUA.
A avut o aparitie subita si o ascensiune fulminanta, pentru ca are unul din atributele esentiale ale unui sistem ce se adreseaza omului: permite comunicarea. Nicio fiinta umana nu ar putea trai fara sa comunice, iar Internetul permite accesul la o comunicare in timp real si la o informatie atat de rapida, cat apesi “enter”. Pana in prezent, in afara telefonului, nico alta descoperire tehnica nu a creat o astfel de revolutie in ceea ce priveste comunicarea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu