Pages

miercuri, 30 martie 2011

Despre Internet

Internetul reprezinta  o modalitate facila si rapida de acces la informatie oriunde pe Glob. Este o sursa operativea si ampla de noutati din orice domeniu. Il folosim in fiecare zi, si poate nu ne-am intrebat niciodata ce reprezinta de fapt Internetul.
Il putem defini simplu ca o retea mondiala ce dispunde de calculatoare  interconectate si informatia ce ajunge la destinatar prin intermediul lor. De ce Internet si nu alt termen? Pentru ca aceasta este abrevierea din limba engleza a expresiei “retea interconectata”,  (interconnected network).
Toti, indiferent de contimentul pe care ne aflam, avem acces la unul si acelasi Internet, de aceea el nu apartine in principiu nimanui si totusi exista organe abilitate care urmaresc activitatea in sistem, astfel incat ea sa nu devina haotica si periclitanta pentru societate. Nu putem insa sa vorbim despre Internet fara sa facem referire la binecunoscuta “panza de paianjen mondiala”, adica World Wide Web, pentru necunoscatori, www.
Aceasta notiune si efectele sale atat de benefice pentru fiecare dintre noi, sunt destul de recente.  A fost creata in 1992, la Geneva, in Elvetia, in cadrul Centrului European de cercetari nucleare. S-a dovedit a fii atat de practica si de usor de utilizat, incat a devenit accesibila unui numar urias de utilizatori Internet. Multitudinea de informatii pe care ne-o pune la dispozitie acest sistem ne poate face sa credem ca au fost necesari sute de ani pentru ca lucrurile sa fie atat de  bine puse la punctIn realitate, Internetul nu are mai mult de 30 de ani, iar accesul masiv al populatiei dateaza de 5-6 ani.
Nasterea Internetului este legata de structura stramos a retelei, ARPANET-ul. Aceasta a functionat intr-un circuit inchis, fiind accesibila doar militarilor si institutiilor de aparare din SUA.
A avut o aparitie subita si o ascensiune fulminanta, pentru ca are unul din atributele esentiale ale unui sistem ce se adreseaza omului: permite comunicarea. Nicio fiinta umana nu ar putea trai fara sa comunice, iar Internetul permite accesul la o comunicare in timp real si la o informatie atat de rapida, cat apesi “enter”. Pana in prezent, in afara telefonului, nico alta descoperire tehnica nu a creat o astfel de revolutie in ceea ce priveste comunicarea.

marți, 29 martie 2011

Ce facem pe internet?

Adolescentii si tinerii adulti par ca traiesc pentru si pe Internet, insa rezultatele unui nou raport realizat de un grup independent de cercetare online arata ca si generatiile "in varsta" vin din urma cu viteza mare.

Analiza se bazeaza pe 11 studii separate ce au fost realizate intre 2004 si 2008 si care au cuprins intrebari variate despre activitatea pe web sau despre preferintele utilizatorului de internet.


Persoanele cu varste intre 18 si 32 de ani, sunt cele care se supun celor mai variate activitati pe internet – de la comunicatii si divertisment pana la shopping online. Pe de alta parte, cei cu varste intre 33 si 44 de ani folosesc internetul pentru “a se ocupa de afaceri” si pentru socializare, dar intr-o masura mai mica fata de primul grup.

Cei cu varste cuprinse intre 45 si 54 de ani urmaresc adesea clipuri video pe internet (49%), iar cei de 55-63 de ani sunt fani declarati ai Google, incercand sa caute diferite informatii medicale privind problemele lor de sanatate (81%).

Desi rezultatele studiului au aratat ca peste jumatate din populatia adulta din online se incadreaza intre 18 si 44 de ani, grupul care a inregistrat cea mai mare crestere in utilizarea internetului este cel cu varste de 70 pana la 75 de ani. Din 2004, atunci cand s-a realizat ultimul studiu de acest gen, numarul persoanelor in varsta care stau online aproape ca s-a dublat, de la 26% pana la 45%.

Potrivit studiului, se pare ca e-mail-ul este cea mai populara activitate online in randul persoanelor in varsta, cu 74% de utilizatori de internet de peste 64 de ani. Totusi, printre cei tineri, folosirea e-mail-ul a scazut de la 89% in 2005, la 73% la sfarsitul lui 2008.

In ceea ce-i priveste pe adolescenti si pe adultii tineri (12-32 de ani), Internetul sta drept una dintre principalele surse de divertisment prin vizionarea de clipuri video, accesarea jocurilor online si a lumilor virtuale, descarcarea de muzica, blogurile, retelele sociale si mesageria instant. Pe de alta parte, printre cei cu varste intre 12 si 17 ani, cea mai populara activitate online o reprezinta jocurile.

Coeficientul de eroare in ceea ce priveste studiul este de plus sau minus 3% (pentru descoperirile in randul adultilor) si de plus sau minus 4% (pentru cele in randul adolescentilor).

CE E INTERNETUL AZI
 Internetul este un mediu nou, universal, dar nu este in sine un mediu care ii determina pe oameni sa faca lucruri bune sau rele. In schimb, le permite oamenilor sa faca ceea ce vor intr-un mod eficient. Le permite sa se exprime intr-un spatiu care nu cunoaste limitari geografice.
DESPRE BLOGGING
 Intr-o anumita masura, fenomenul blog-urilor (jurnale personale online - n.r.) a fost prevazut inca de la inceputul anilor ‘90. Primul browser a fost de fapt un editor, un program in care oricine putea sa citeasca ce s-a scris anterior, dar putea si sa adauge propriile comentarii. Cam asta inseamna blogging-ul astazi.
sursa: hit.ro